
آیتالله رئیسی خطاب به دانشآموزان گفت: همه شما با سلایق بسیار خوبی که دارید بیایید پیشرفتهای کشور را به تصویر بکشید.
صبح امروز در اولین روز سال تحصیلی ۱۴۰۳ـ۱۴۰۲، رئیسجمهور به رسم هر ساله در مراسم نواختن زنگ مهر حضور پیدا کرد.
یکی از رسوم برنامههای آغاز سال تحصیلی مدارس، طرح پرسش مهر رئیسجمهور است؛ پرسش مهری که از سال ۱۳۷۶ آغاز شد و تا سال گذشته هم ادامه داشت اما امسال رئیسجمهور، به جای «پرسش مهر»، «پویش مهر» را مطرح کرد.
آیتالله رئیسی صبح امروز در مراسم آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۳ـ۱۴۰۲ درباره پرسش مهر امسال گفـت: رؤسای جمهور وقتی ابتدای سال تحصیلی در جمع بچهها حضور پیدا میکنند، موضوعی را به عنوان پرسش مهر مطرح میکنند. من امسال میخواهم در جمع دانشآموزان عزیز، پویش مهر را مطرح کنم.
وی ادامه داد: منظورم از پویش مهر این است، کشور ما کشوری است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، پیشرفتهای بسیاری داشته است. در روستا، در شهر، در استان و در جایجای کشور شاهد پیشرفتهای بسیار هستیم. شما در روزهای اول پیروزی انقلاب که نبودید، جوان هستید، نوجوان هستید، اما خوب است که با خبر شوید، وضع گذشته ما چه بوده، الان کجا هستیم و در آینده باید چه مسیری را طی کنیم.
* بیایید پیشرفتهای کشور را به تصویر بکشید
رئیسجمهور اضافه کرد: اینکه بدانید در گذشته کجا بودیم و الان کجا هستیم و در آینده چه راهی را باید بپیماییم، بسیار مهم است. لذا در این رابطه، میخواهم به بچههای عزیز، دانشآموزان گرامی تأکید کنم که همه شما با سلایق بسیار خوبی که دارید بیایید پیشرفتهای کشور را به تصویر بکشید.
وی افزود: حتما روستای شما پیشرفتهایی داشته است، شهر شما پیشرفتهایی داشته است. کشور پیشرفتهای شگفتانگیزی داشته است، علیرغم همه تهدید و تحریمها و مشکلاتی که دشمنان برای کشور ایجاد کردند.
آیتالله رئیسی اظهار کرد: چندی قبل مطرح شد که در کنار راهیان نور، که بچهها به جبههها میروند و موقعیتهای مختلف نبردی که رزمندگان ما با دشمنان داشتند، یک راهیان پیشرفت هم مطرح شود که دانشآموزان و دانشجویان توسط مدرسه و دانشگاه بروند و پیشرفتهای کشور را مشاهده کنند و راویان این پیشرفتها را روایت کنند.
وی افزود: من از دانشآموزان میخواهم که پیشرفتها را مشاهده کنند، هر کدام با قلمشان، با تصویری که میسازند، با تهیه گزارش، به مدرسه بیاورند و مدیر مدرسه و معلمان محترم این گزارشها را ببینند. این فیلمها را نگاه کنند و برای دانشآموزان به نمایش بگذارند و این کار علاوه بر مدرسه، در منطقه، شهر، استان و کشور صورت گیرد.
* آموزش و پرورش جشنواره پویش مهر را برگزار کند
رئیسجمهور ادامه داد: آموزش و پرورش جشنوارهای از گزارشها و پویش مهر که توسط دانشآموزان تهیه میشود، برگزار کند که این جشنواره برای کشور بسیار دیدنی خواهد بود چون با نگاه نوجوانان و جوانان ما، این گزارشها تهیه میشود.
وی افزود: برای اینکه شما بدانید قبلا وضع چه بوده است به پدر و مادرتان، پدربزرگ و مادربزرگ مراجعه کنید و با آنها صحبت کنید. بگویید پدربزرگ من، مادربزرگ من، قبلا این شهر چگونه بوده است.
آیتالله رئیسی خطاب به دانشآموزان مدرسه شهید امیر کمندی، گفت: این مدرسهای که برای شما ساخته شده، ظرف مدت کوتاهی برای تحصیل شما ساخته شده است. این منطقه بهارستان قبلا چه بود؟ به ۴۰ سال قبل برگردید و ببینید بهارستان چه وضعیتی داشته است؟ ببینید برخی مناطق کشور چه بوده است؟
وی ادامه داد: این موضوع نه فقط در حوزه مسائل ساختمانی، کارخانه و صنعت است، در مسائل مختلفی میتوانید با پویش مهر، این بررسی را با کمک معلمانتان، والدینتان و پدربزرگها و مادربزرگها انجام دهید.
رئیسجمهور افزود: اینکه شما فقط سؤال ما را به عنوان پرسش مهر پاسخ دهید، البته پاسخهای قشنگ و زیبای شما هست اما این فقط کافی نیست بلکه میخواهیم شما در ساختن کشور، مشارکت کنید. از همین الان احساس کنید که برای شهر و روستایتان پیشنهاد دارید. برای آموزش و پرورش، صنعت و معادن پیشنهاد دارید.
وی اضافه کرد: شما غیر از آن که بررسی میکنید، نظر هم میدهید و این مشارکت همه دانشآموزان با دولت است. مشارکت همه بچهها، نوجوانان و جوانان برای ساختن بهتر کشور است. این نقش مشارکتی شما بسیار اهمیت دارد. از همین الان احساس میکنید که در نگاه به وضع کشور، نگاه به وضع روستا و شهرتان، به آب و برق و گاز و وضعیت ساخت و ساز شهر، توجه دارید. اینها خیلی مهم است.
* ۲۲ پرسش مهر
همانطور که اشاره کردیم آغازگر پرسش مهر در سال ۱۳۷۶ توسط رئیسجمهور وقت کلید خورد که درباره «لزوم احترام به قانون و قانونمندی در جامعه و راهکارهای استقرار امنیت در کشور و نیز راهحلهای عملی بیرون راندن بیگانگان از منطقه» بود.
چند سال بعد از این جریان یعنی در سال ۱۳۸۴، شورای عالی آموزش و پرورش پرسش مهر را تصویب کرد. این موضوع در هفتصد و بیست و دومین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۸۴ صورت گرفت.
دومین پرسش مهر در سال ۸۰ـ۱۳۷۹ با دو پرسش شامل «دین و آزادی در قانون اساسی که روح ملت و اساس وحدت ملی است، چه جایگاهی دارد؟» و «با گفتوگوی تمدنها چگونه میتوانیم جهانی زیباتر و انسانیتر بسازیم؟» مطرح شد.
سومین پرسش مهر در سال تحصیلی ۸۲ـ۱۳۸۱ با طرح ۳ سؤال شامل «راز و رمز انحطاط تمدن بزرگ ایران اسلامی و طرز تلقی منفی جهان نسبت به آن چیست؟»، «انقلاب اسلامی در گشودن راه رهایی از این نگونساری چه نقشی داشته است؟» و «برای رساندن کشور و ارتقای ملت به جایگاه شایسته و واقعی خود در جهان امروز و تاریخ چه باید کرد؟» برگزار شد.
در چهارمین پرسش مهر در سال ۸۳ـ۱۳۸۲، دو سؤال شامل «در جهان به هم پیوسته امروز چگونه میتوان با پرهیز از تنشهای جهانی و دستیابی به پیشرفت همه جانبه و پایدار، هویت دینی و ملی خود را حفظ کرد» و «موانع مهرورزی و عوامل خشونت اعم از ترور و جنگ در عرصه جهانی چیست و مبارزه با آنها و حرکت به سوی صلح مبتنی بر عدالت چگونه میسر است؟» مطرح شد.
پرسش مهر پنجم در سال ۸۴ـ۱۳۸۳ برگزار شد و ۴ پرسش شامل «نسبت رشد عقلانی، آزادی، برابری و اخلاق در نظام «داد بنیاد» مهدوی مورد انتظار ما چگونه است؟ آگاهی و اراده آدمی در رسیدن به این نظام چه نقشی دارد؟»، «مهدویت در ادیان الهی به ویژه یهودیت، مسیحیت و زرتشت چگونه است؟»، «از نهضت مشروطیت و ملی شدن صنعت نفت و انقلاب بزرگ اسلامی ایران چه درسهایی میآموزیم؟ ملت رشید ایران چه میخواست و به چه رسید؟» و «اصلاحات در ۱۵۰ سال اخیر در کشور تاکنون چه نقشی داشته است؟ موانع و دستاوردهای آن چگونه بوده است؟» مطرح شد.
پرسش مهر ششم در سال تحصیلی ۸۵ـ۱۳۸۴ شامل «چرا عدالت زیباست و رابطه عدالت با پیشرفت کشور چیست؟»، «رابطه عدالت با همدلی و همبستگی مردم چگونه است؟»، «چه کسانی از برقراری عدالت نگرانند؟» و «مصادیق و زمینههای عدالت در حوزه آموزش و پرورش کدام است؟ و در تعلیم و تربیت چه راهکارهایی پیشنهاد میدهید؟» بود.
هفتمین پرسش مهر در سال ۸۶ـ۱۳۸۵ مطرح شد و شامل «نقش مهرورزی در پیشرفت و تعالی جامعه چیست؟»، «نقش مهرورزی در برپایی عدالت و ایجاد وحدت و اتحاد چیست؟»، «نقش مهرورزی در ایجاد جامعه نمونه و پیشرفته چه چیزی میباشد؟»، « چه کنیم که یکدیگر را دوست داشته باشیم؟»، «موانع محبت چیست؟» و «چه کسانی نمیخواهند انسانها دوست، یار و عاشق یکدیگر باشند؟» بود.
سوالات پرسش مهر هشتم در سال تحصیلی ۸۷ـ۱۳۸۶ شامل «عواملی که ما را در مسیر پیشرفت همه جانبه قرار می دهد، چیست؟»، «عوامل پیشرفت، راههای پیشرفت و موانع پیشرفت چیست» و «چه چیزهایی مانع پیشرفت ماست؟ و موانع پیشرفت کدامند و چه کنیم تا با سرعت به سمت قله ها حرکت کنیم؟» بود.
در پرسش مهر نهم در سال ۸۸ـ۱۳۸۷ چند پرسش شامل «چه کنیم که خدمتگزار خوبی باشیم؟»، «راه های خدمتگزاری چیست؟»، «چگونه باید خدمت کرد؟»، «چه عواملی دست به دست هم بدهند که روحیه خدمتگزاری در جامعه گسترش پیدا بکند؟»، «فواید و نتایج خدمتگزاری چیست؟»، «تأثیر خدمتگزاری روی فرد خدمتگزار چگونه است؟»، «تأثیر خدمتگزاری روی محیط اجتماعی، روی منافع و مصالح یک ملت و در بسط فرهنگ مهرورزی و خدمتگزاری چیست؟»، «وظیفه آموزش و پرورش در این رابطه چیست؟»، « وظیفه دولت و مسؤولان ، وظیفه رسانهها و اصحاب فرهنگ و تبلیغات در گسترش فرهنگ خدمتگزاری چیست؟»، «آیا بدون روحیه خدمتگزاری در بین آحاد مردم، یک کشور و یک ملت میتواند به قلههای سعادت برسد؟»، «آیا بدون روحیه خدمتگزاری، مشکلات جامعه برطرف می شود؟» و «آیا بدون روحیه خدمتگزاری فاصله ها و تبعیض ها و محرومیتها برطرف خواهد شد؟»، «چگونه خدمتگزار خوبی برای جامعه باشیم؟»، «دانشآموزان چه میتوانند بکنند و چگونه میتوانند به کشور، ملت و خانوادهشان خدمت کنند؟»، «جامعه فرهنگی ما چه میتواند بکند و همین طور بقیه اقشار؟» مطرح شد.
پرسش مهر دهم در سال تحصیلی ۸۹ـ۱۳۸۸ مطرح شد که شامل «رابطه علم با رشد، کمال و پیشرفت انسان چیست؟»، «آیا میتوان بدون علم به مراتب کمال انسانی دست یافت؟»، «پیامبران از چه طریقی راه کمال را در برابر انسانها قرار دادند؟» و «رابطه علم و انسانیت چه طور است؟» بود. در پرسش مهر یازدهم که در سال ۹۰ـ۱۳۸۹ مطرح شد، رئیسجمهور از دانشآموزان پرسید «تصویری که از آینده ایران در ذهن شماست، چیست و دوست دارید ایران به کجا برسد؟».
در پرسش مهر دوازدهم که در سال ۹۱ـ۱۳۹۰ مطرح شد، از دانشآموزان سؤال شد: «اگر شما دانشآموزان به جای رئیسجمهور بودید برای ساختن ایران و اعتلای نام ملت ایران و امور کشور چه میکردید و اولویت شما چه بود؟» و «شما دانشآموزان در مسائل جهانی چه میکردید و برای ریشهکن کردن فقر چه برنامهای داشتید، در یک کلام اگر شما رئیسجمهور بودید برای ایران عزیز چه میکردید؟».
در سال تحصیلی ۹۲ـ۱۳۹۱ پرسش مهر سیزدهم مطرح شد و رئیسجمهور وقت از دانشآموزان پرسید: «سؤال امسال من از شما این است که میخواهید در آینده چه کار کنید، اهداف شما چیست و برای جامعه و مکتب خود زندگی و زندگی جاویدان آینده چه برنامهای دارید؟».
در پرسش مهر چهاردهم که در سال تحصیلی ۹۳-۱۳۹۲، مطرح شد، خطاب به دانش آموزان این سوال را مطرح شد که «اگر پدر شما رئیس جمهور باشد چه اقدامی به او توصیه می کنید تا بتواند اعتدال و میانه روی را در همه ابعاد زندگی بگستراند؟»
پرسش مهر پانزدهم که در سال ۹۴ـ۱۳۹۳ مطرح شد این بود، «عزیزانم ایران ما با مشکل جدی کمبود آب روبروست. هر کدام از ما چگونه از آب های ایران می توانیم بهتر نگهداری و استفاده کنیم؟». در پرسش مهر شانزدهم که در سال تحصیلی ۹۵ـ۱۳۹۴ مطرح شد، رئیسجمهور وقت از دانشآموزان سؤال کرد: «به نظر شما دانشآموزان عزیزی که سرمایه اصلی کشور ما هستید چه فرصتهای جدیدی از لحاظ علمی، فناوری، دانش، اقتصادی و روابط ما با همسایگان و همچنین با دنیا به وجود آمده است؟ پس از پایان تحریم و ماه های آینده فرصت پیش روی ما چیست و چگونه باید به بهترین وجه از این فرصت استفاده کنیم؟».
هفدهمین پرسش مهر رئیسجمهور سال تحصیلی ۹۶ـ۱۳۹۵ مطرح شد و از دانشآموزان پرسیده شد: «از کجا خشونت نشأت گرفته است و چگونه عدهای خشونت را میآموزند؟ در برابر خشونت چگونه باید ایستادگی کرد؟»، «چگونه میتوانیم کشوری داشته باشیم، جامعهای داشته باشیم دارای رحمت اسلامی و نبوی» و «چگونه میتوانیم جوامع منطقهمان و جهان را از خشونت برهانیم؟». هجدهمین پرسش مهر رئیسجمهور در سال تحصیلی ۹۷ـ۱۳۹۶ مطرح شد و رئیسجمهور وقت از دانشآموزان سؤال کرد: ««باید افکار دیگران را تحمل کنیم و به فکر دیگران احترام بگذاریم؛ محیط مدرسه باید محیط اخلاق و ادب باشد. چگونه در محیط مدرسه تحمل افکار دیگران و اخلاق و ادب را تمرین کنیم و با چه سبکی میتوانیم اخلاق بالاتر، ادب بالاتر و تحمل بالاتر داشته باشیم؟».
در نوزدهم پرسش مهر، از دانشآموزان پرسیده شد:«پارسال چه مهارتهایی آموختید و برای امسال در این زمینه چه انتظاراتی دارید؟» رئیسجمهوری در تکمیل پرسش خود، خطاب به دانشآموزان سراسر کشور گفت: «تاکنون چه کسی و کدام معلم به شما در کسب مهارت بیشتر کمک کرده و فکر میکنید چه مهارتهایی برای زندگیتان مهمتر است؟»
در پرسش مهر بیستم که در سال تحصیلی ۹۹ـ۱۳۹۸ یعنی سال تحصیلی گذشته مطرح شد، این سؤال عنوان شد: «آیا محیط مدرسه برای شما دلپذیر، شاد و دلخواه هست؟ و اگر این هست شما بنویسید چه کار کنیم که این محیط شادابتر، دلپذیرتر و برای شما محیطی امنتر و محیطی باشد که بیشتر دوست داشته باشید؟ محیط مدرسه از نظر شما چگونه است باید دولت، خانواده و معلمان، چه کار بکنیم که محیط مدرسه دلپذیرتر و شادابتر برای همه شما باشد و در این محیط احساس رفاقت و دوستی کنیم و نگذاریم یک نفر محیط کلاس را به محیط دو قطبی تبدیل کند».
پرسش مهر بیست و یکم درباره کرونا بود و از دانشآموزان پرسیده شد: «عزیزان من، فرزندان من، برای مقابله با ویروس کرونا چگونه باید به خانواده و همکلاسیهای خود کمک و یاری کنید؟ نحوه کمک به همکلاسیها، دوستان و اعضای خانواده به عنوان سوال مهر امسال ماست و امیدوارم بهترین پاسخها را از طرف دانشآموزان دریافت کنیم».
پرسش مهر بیست و دوم درباره ایران قوی بود؛ رئیسجمهور از دانشآموزان پرسید: «ایران قوی دارای چه ویژگیهایی است و نقش شما در شکلگیری ایران قوی چیست؟».
* اختتامیه جشنواره پویش مهر پررنگ برگزار شود
یکی از گلایههای دانشآموزان و فرهنگیان از برگزاری پرسش مهر در چندین سال اخیر این بود که اختتامیه آن هر سال کمرنگ و کمرنگتر شد و این در حالیست که توقع میرفت اختتامیه پرسش مهر با حضور رئیسجمهور برگزار شود.
حالا که امسال رئیسجمهور، پویش مهر را مطرح کرده است و از آموزش و پرورش خواسته است که جشنواره آن را هم برگزار کند، با توجه به اهمیت موضوع، امید است جشنواره و اختتامیه پر انرژی و باشکوهی را شاهد باشیم.
http://salamjam.ir/?p=4456